ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 56/30

                                                                                     08 квітня 2009 року                                                                                             10 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Павленко В.В., Петренко В.М., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Кондик П.М. - Заступник Міністра Кабінету Міністрів України;

Богашева Н.В. - Заступник Міністра юстиції України;

Антонець В.М. - Перший заступник Міністра  України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

Невінчаний О.В. - Начальник відділу з питань взаємодії з ВРУ та координації роботи з КМУ;

Даманський В.А. - Президент Асоціації ветеранів МНС;

Черненко В.Х. - Голова Асоціації БТІ;

Ганущак Ю.І. - Директор департаменту місцевого самоврядування та адміністративно-територіального реформування Міністерства регіонального розвитку та будівництва України;

Усенко-Чорна Ж.І. - Заступник Голови ЦВК;

Шаповал Г.М. - Приморський міський голова;

Хатенченко Б.В. - Заступник Приморського міського голови;

Єрмолаєв Ю.А. - Начальник управління земельних ресурсів Приморського району;

Белічев С.А. - Банівський сільський голова Запорізька область;

Стефлюк Д.П. - Заступник голови Верховинської районної ради;

Сясько О.І. - Заступник Голови департаменту правової політики АМУ;

Лебединська О.Ю. - Заступник Завідувача відділу з питань територіальної організації влади  Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Черниш І.Б. - Завідувач відділу Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Дубас О.М. - головний спеціаліст відділу з питань територіальної організації влади  Управління регіональної політики Секретаріату КМУ.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

       1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту”) (реєстр.№2103, н.д. С.Василенко, на заміну раніше поданого).

3. Про проект Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, із зауваженнями Головного юридичного управління).

4. Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо тимчасово виконуючих обов'язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр.№3678, н.д. Л.Бірюк).

5. Питання адміністративно-територіального устрою: 

5.1. Про  встановлення меж міста Приморськ Приморського району Запорізької області.

5.2. Про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області.

5.3. Про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування.

5.4. Про  присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області.

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо питань первинного формування реєстру) (реєстр.№3145, н.д. О.Лукаш).

7. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, н.д. Ю.Ключковський).

8. Про проект Закону про всеукраїнський референдум (реєстр. №1374, друге читання).

        9. Про проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” (реєстр.№1360, КМУ, Ю.Тимошенко, на заміну раніше поданого).

       10. Про проект Закону про облік та технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації (реєстр.№2788, н.д. О.Омельченко, О.Черноморов).

11. Про інформацію, яка надійшла з регіонів України стосовно показників оплати праці виконавчих апаратів обласних та районних рад в порівнянні з апаратами місцевих державних адміністрацій.

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету, внести до нього свої зауваження та  пропозиції.

Перший заступник Голови Комітету О.Боднар внесла пропозицію об’єднати розгляд двох законопроектів (реєстр. № 3145 та реєстр. № 3469) в одне питання та розглянути їх першими по списку питань проекту порядку денного засідання Комітету.

Секретар Комітету С.Гордієнко запропонував внести до розділу “Різне” питання про звернення Львівської обласної ради до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо заснування спеціальної державної нагороди України – орденe Степана Бандери “Золотий хрест заслуги перед українською нацією”.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдук запропонував перенести розгляд питання про проект Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, із зауваженнями Головного юридичного управління) на наступне засідання Комітету.

А.Матвієнко вніс три пропозиції, а саме:

- розглянути першим по списку питання про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту”) (реєстр.№2103, н.д. С.Василенко, на заміну раніше поданого);

- розглянути другим питання щодо адміністративно-територіального устрою:  про встановлення меж міста Приморськ Приморського району Запорізької області; про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області; про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування; про присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області;

- розглянути третім питання порядку денного засідання Комітету, в якому об’єднані законопроекти реєстр. № 3145 та реєстр. № 3469.

О.Омельченко поінформував присутніх про те, що народний депутат України С.Василенко звернувся з проханням розглянути законопроект реєстр. №2103 без його участі. Члени Комітету погодилися з даною пропозицією.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний вніс пропозицію зняти з розгляду питання про проект Закону про всеукраїнський референдум (реєстр. №1374, друге читання) як непідготовлений.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський звернув увагу присутніх на той факт, що законопроект реєстр. №1374 є великим за обсягом та дуже складним, тому для його належної підготовки до другого читання доцільно було б створити Робочу групу Комітету, залучивши до роботи у її складі представників Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України, Центральної виборчої комісії.

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію головою зазначеної Робочої групи Комітету призначити Заступника Голови Комітету Ю.Ключковського. Він запропонував членам Комітету шляхом голосування визначитися щодо пропозицій, які надійшли під час обговорення.

 

Пропозиція 1:

Об’єднати питання щодо розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо питань первинного формування реєстру) (реєстр.№3145, н.д. О.Лукаш) та проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, н.д. Ю.Ключковський) та розглянути їх першими по списку питань проекту порядку денного засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 8 народних депутатів України, “Проти” - 1 народний депутат України (А.Матвієнко).

Пропозицію підтримано.

Пропозиція 2:

Перенести розгляд питання проекту порядку денного про проект Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, із зауваженнями Головного юридичного управління) на наступне засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

Пропозиція 3:

Зняти з розгляду питання проекту порядку денного про проект Закону про всеукраїнський референдум (реєстр. №1374, друге читання).

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 8 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України (Ю.Ключковський).

Пропозицію підтримано.

 

 

Пропозиція 4:

1. Створити Робочу групу Комітету для опрацювання інформації щодо питання про проект Закону про всеукраїнський референдум (реєстр. №1374, друге читання), залучити до роботи представників Кабінету Міністрів України, Міністерства Юстиції України, ЦВК та членів Комітету (склад додається).

2. Призначити Головою Робочої групи Заступника Голови Комітету, народного депутата України Ю.Ключковського.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Пропозиція 5:

Розглянути третім по списку питань проекту порядку денного питання щодо адміністративно-територіальний устрою.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим проектом порядку денного засідання Комітету та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами в такій послідовності:

 1.1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо питань первинного формування реєстру) (реєстр.№3145, н.д. О.Лукаш).

           1.2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, н.д. Ю.Ключковський).

        2. Про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту”) (реєстр.№2103, н.д. С.Василенко, на заміну раніше поданого).

3. Питання адміністративно-територіального устрою: 

3.1. Про  встановлення меж міста Приморськ Приморського району Запорізької області.

3.2. Про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області.

3.3. Про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування.

3.4. Про  присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області.

4. Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо тимчасово виконуючих обов'язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр.№3678, н.д. Л.Бірюк).

5. Про призначення позачергових місцевих виборів.

        6. Про проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” (реєстр.№1360, КМУ, Ю.Тимошенко, на заміну раніше поданого).

       7. Про проект Закону про облік та технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації (реєстр.№2788, н.д. О.Омельченко, О.Черноморов).

8. Про інформацію, яка надійшла з регіонів України стосовно показників оплати праці виконавчих апаратів обласних та районних рад в порівнянні з апаратами місцевих державних адміністрацій.

9. Про звернення Львівської обласної ради до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо заснування спеціальної державної нагороди України – орден Степана Бандери “Золотий хрест заслуги перед українською нацією”.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому із запропонованими змінами.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, а також заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо питань первинного формування реєстру) (реєстр.№3145, н.д. О.Лукаш) та про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, н.д. Ю.Ключковський).

С.Подгорний поінформував присутніх про те, що підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян розглянув законопроект (реєстр. № 3145), у якому пропонується внести низку змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців”. У проекті передбачається розширити компетенцію розпорядника Державного реєстру виборців, надавши йому повноваження щодо вирішення конкретних правових та/або організаційних питань ведення Державного реєстру виборців у власних нормативно-правових актах. Крім того, передбачається віднести до компетенції ЦВК визначення особливостей порядку складання та уточнення списків виборців для проведення виборів і референдумів до закінчення первинного уточнення персональних даних Державного реєстру. Решта передбачених у проекті змін носить здебільшого редакційний та уточнюючий характер.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило окремі зауваження до даного законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Підкомітет також розглянув законопроект про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, н.д. Ю.Ключковський), у якому пропонується внести зміни до Закону України “Про Державний реєстр виборців” щодо статусу та деяких аспектів діяльності органів ведення реєстру та регіональних органів адміністрування реєстру.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект реєстр. № 3469 за результатами розгляду у першому читанні може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Враховуючи вищезазначене, підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян запропонував Комітету проект висновку, в якому рекомендується Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу законопроект реєстр. № 3469 та врахувати законодавчі пропозиції народного депутата України О.Лукаш, що містяться у законопроекті реєстр. № 3145.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Ж.Усенко-Чорна.

Ж.Усенко-Чорна підтримала рішення підкомітету та запропонувала створити Робочу групу для підготовки до другого читання законопроекту, який буде прийнято за основу.

О.Черноморов вніс пропозицію не приймати рішення Комітету з цього питання, доки автори поданих законопроектів не узгодять спірні положення.

М.Трайдук вказав на доцільність отримання від ЦВК експертної оцінки законопроектів реєстр. № 3145 та № 3469.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр. № 3469) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Вважати за доцільне, при підготовці Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування зазначеного законопроекту до розгляду парламентом у другому читанні, якщо він буде прийнятий за основу, врахувати законодавчі пропозиції народного депутата України Лукаш О.Л., що містяться у законопроекті про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо питань первинного формування реєстру виборців) (реєстр. № 3145).

3. Доручити Голові Комітету Омельченку О.О. звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією розглядати зазначені законопроекти на  пленарному засіданні Верховної Ради України як альтернативні.

4. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України Подгорному С.П.

        ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Голова Комітету Ю.Ключковський у присутності членів Комітету передав право голосу Першому заступнику Голови Комітету О.Боднар та звернувся з проханням врахувати його під час голосування.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту”) (реєстр.№2103, н.д. С.Василенко, на заміну раніше поданого).

Доповідач поінформував присутніх, що даним законопроектом пропонується внести доповнення до частини першої статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” з метою запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту України”, що, на думку автора, стимулюватиме працівників цивільного захисту до досягнення ними високих показників у виконанні завдань, забезпеченні захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, стане предметом заохочення спеціалістів та працівників системи цивільного захисту за вагомий внесок у розвиток цивільного захисту, особливі заслуги та проявлений героїзм під час робіт, спрямованих на пошук, рятування та захист людей.

Громадська рада при Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи звернулася до Комітету з проханням посприяти у прийнятті Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” і, таким чином, запровадженні нового почесного звання України “Заслужений працівник цивільного захисту України”, що сприятиме державній підтримці та моральному заохоченню працівників цивільного захисту, підняттю престижності професії рятівника, відзначенню їх заслуг у запобіганні надзвичайним ситуаціям та боротьбі з катастрофами.

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у своєму висновку пропонує підтримати зазначений законопроект.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, розглянувши законопроект, вважає, що він не суперечить галузевому підходу щодо встановлення почесних звань, як того вимагає частина друга статті 10 Закону України “Про державні нагороди України”, і тому вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

Враховуючи викладене, секретар Комітету С.Гордієнко запропонував від підкомітету з питань державного будівництва проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховні Раді України законопроект реєстр. № 2103 за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, В.Антонець.

М.Трайдук звернув увагу на відсутність у положеннях законопроекту відомостей про категорії працівників, які будуть нагороджуватися даним почесним званням.

Ю.Ключковський запропонував чітко визначити у законопроекті категорії працівників, які зможуть претендувати на отримання почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту”.

А.Матвієнко зауважив, що законопроект не виключає можливості подвійного присвоєння почесного звання працівникам сфери цивільного захисту. Також він зазначив, що доречно було б почесне звання присвоювати не за успіхи у ліквідації тих чи інших ситуацій негативного характеру, а за їх профілактику, попередження і недопущення.

В.Антонець позитивно сприйняв висловлені пропозиції та звернувся з проханням до членів Комітету підтримати прийняття даного законопроекту.

УХВАЛИЛИ:   

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту України”) (реєстр. № 2103) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, секретарю Комітету Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 8 народних депутатів України,Проти” - 1 народний депутат України (С.Подгорний).

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про питання адміністративно-територіального устрою: про  встановлення меж міста Приморськ Приморського району Запорізької області; про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області; про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування; про  присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області.

***

В.Сінченко повідомив, що Запорізька обласна рада порушила перед Верховною Радою України клопотання про встановлення межі міста Приморськ  Приморського  району Запорізької області.

Відповідно до Державного акту на право користування землею, виданого ще у 1966 році, в межах міста Приморськ перебувають 402,4 гектара земель. З того часу відбулися значні зміни, пов’язані з розвитком міського господарства. Землі для цих цілей свого часу відводились згідно з законодавством і становили 833,51 гектара, але при цьому зміна меж не проводилась.

Проект зміни меж міста Приморськ був розроблений “Бердянським районним центром державного земельного кадастру” Державного Комітету  України із земельних ресурсів на перспективу розвитку міста та курортної зони до 2015 року. В межі міста передаються ще 1262,64 гектара земель оздоровчого та рекреаційного призначення, водного фонду, земельні ділянки державних і комунальних установ та організацій, а також землі запасу та резервного фонду.

Всього в межі міста Приморськ додатково включається 2040,7 гектара земель зі складу земель Приморської міської ради та 55,45 гектара земель зі складу Банівської сільської ради Приморського району. Таким чином, після внесення відповідних змін згідно проекту, в межах міста Приморськ перебуватиме 2498,55 гектара земель.

Питання про зміну межі міста Приморськ Приморського району Запорозької області погоджено відповідно до законодавства.

Підкомітет з питань державного будівництва погодився з пропозиціями Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо позитивного вирішення цього питання і рекомендує членам Комітету підтримати клопотання Запорізької обласної ради про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Г.М.Шаповал Г.М., Б.В. Хатенченко, Ю.А.Єрмолаєв, С.А.Белічев.

Ю.Ключковський звернувся до запрошених з проханням роз’яснити ситуацію із включенням в межі міста земель, що знаходяться на території лиману, а також щодо включення в межі міста земель Банівської сільської ради.

А.Матвієнко вказав на відсутність належного врегулювання у законодавстві України правовідносин у сфері адміністративно-територіального устрою. Таким чином, громади та обрані ними органи місцевого самоврядування, котрі прагнуть вирішити відповідні питання, якраз стають заложниками такого становища.

Приморський міський голова Г.М.Шаповал та Банівський сільський голова С.А.Белічев відповіли на запитання членів Комітету та дали пояснення по суті питань.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області” прийняти за основу.

     2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  заступнику Голови Комітету, народному депутату України  Сінченку В.М.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – 6 народних депутатів України, “Проти” – 3 народних депутати України.

Рішення прийнято.

***

В.Сінченко повідомив, що Івано-Франківська обласна рада порушила перед Верховною Радою України клопотання про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області.

Село Берестечко – це один із туристичних центрів Прикарпаття. Практично в усіх маршрутах він зазначається як село Дземброня. Дземброня – одна із історичних складових назви села Берестечко (Берестецька Дземброня), яке було перейменовано Указом Президії Верховної Ради України Української РСР від 7 червня 1946 року. Назва Берестечко не прижилася серед місцевих жителів та численних  туристів.

Питання щодо перейменування села Берестечко було підтримано громадянами на місцевому референдумі 18 лютого 2007 року.

Підкомітет з питань державного будівництва погодився з пропозиціями Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо позитивного вирішення цього питання і рекомендує членам Комітету підтримати клопотання Івано-Франківської обласної ради про перенайменування села Берестечко Верховинського району на село Дземброня.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Д.П.Стефлюк.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області” прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  секретарю Комітету, народному депутату України  Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

***

В.Сінченко повідомив, що Львівська обласна рада порушила перед Верховною Радою України клопотання про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування - Нагуєвичі.

З проголошенням незалежності України змінилося ставлення односельців до вшанування пам’яті знаменитого земляка, більш важливим для них стало збереження історичної назви населеного пункту, пов’язаного з життям видатного українця. У 1991 році 74,4 відсотка мешканців села Івана Франка проголосували на місцевому  референдумі за повернення селу, де народився Іван Франко, його історичної назви – село Нагуєвичі.

Підкомітет з питань державного будівництва погодився з пропозицією Львівської обласної ради щодо позитивного вирішення цього питання і підтримує її клопотання про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району колишнього найменування – село Нагуєвичі.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування” прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  секретарю Комітету, народному депутату України  Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – 8 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

***

В.Сінченко повідомив, що Луганська обласна рада порушила перед Верховною Радою України клопотання про найменування населеного пункту Свердловської міської ради Луганської області – село Калинник.

13 квітня 2007 року на сході громадян, які мешкають в зазначеному населеному пункті, було порушено клопотання про присвоєння населеному пункту найменування – село Калинник. Враховуючи неодноразові звернення територіальної громади, питання щодо присвоєння цьому населеному пункту найменування село Калинник підтримано Провальською сільською, Свердловською міською та Луганською обласною радами.

Підкомітет з питань державного будівництва погодився з пропозиціями Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо позитивного вирішення цього питання і рекомендує членам Комітету підтримати клопотання Луганської обласної ради про присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області – село Калинник.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області” прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  секретарю Комітету, народному депутату України  Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар   про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо тимчасово виконуючих обов'язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр.№3678, н.д. Л.Бірюк).

О.Боднар поінформувала, що підкомітет з питань органів виконавчої влади на своєму засіданні розглянув даний законопроект, у якому пропонується Президента України наділити повноваженнями у разі звільнення (відставки) голів місцевих державних адміністрацій тимчасове виконання обов’язків голів місцевих державних адміністрацій покладати на одного із заступників голів місцевих державних адміністрацій або на іншу, визначену ним особу.

Перший заступник Голови Комітету підкреслила, що відповідні повноваження не містяться серед повноважень Президента України, передбачених Конституцією України. Таким чином, повноваження Президента України пропонується розширити шляхом прийняття звичайного закону, що не узгоджується з правовою позицією Конституційного Суду України, яка неодноразово оголошувалася при розгляді питань аналогічного характеру.

За результатами аналізу поданого проекту Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Враховуючи вищезазначене, підкомітет з питань органів виконавчої влади запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховній Раді України законопроект реєстр. №3678 за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо тимчасово виконуючих обов'язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр.№3678 від 29.01.2009 р.), поданий народним депутатом України Л.Бірюком, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання Першому заступнику Голови Комітету, народному депутату України О.Боднар.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував про підготовлені документи з питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних голів та про рішення відповідного підкомітету запропонувати Комітету проект рішення, за яким Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 05 липня  2009 року.

С.Подгорний повідомив, що станом на 08 квітня 2009 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 2 проекти постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільського та селищного голів, а саме – за власним бажанням на підставі поданих заяв.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори Луговицького сільського голови (Луговицька сільська рада Поліського району Київської області) та Гусятинського селищного голови (Гусятинська селищна рада Гусятинського району Тернопільської області) на неділю 5 липня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” (реєстр.№1360, КМУ, Ю.Тимошенко, на заміну раніше поданого).

Доповідач поінформувала присутніх про те, що на своєму засіданні підкомітет з питань органів виконавчої влади розглянув дану Програму, яку було розглянуто на засіданні Уряду 20 грудня 2008 року та подано до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України 23 грудня 2008 року, на заміну раніше поданої 17.01.2008 р.

Програма діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” репрезентує погляди Уряду на найважливіші проблеми соціального і економічного життя країни та шляхи їх розв’язання. Наголошується на пріоритетності людського розвитку, громадянського суспільства, ставляться масштабні завдання в економічній, політичній, соціальній та інших сферах суспільного життя. Сформульовано стратегічну мету діяльності Уряду – досягнення нової якості життя громадян, запровадження соціальних, економічних та демократичних європейських стандартів. Аналіз якісних цільових параметрів Програми та заходів, що пропонуються для їх досягнення, свідчить, що основні її положення знаходяться в конструктивному руслі динамічного розвитку всіх сторін життєдіяльності людини, суспільства та держави.

Враховуючи важливість підтримки даного проекту Постанови, підкомітет з питань органів виконавчої влади запропонував проект висновку Комітету, в якому вважається за доцільне запропонувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді України розглянути та прийняти рішення щодо схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України, прийнявши проект Постанови (реєстр. № 1360) за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

С.Гордієнко не підтримав пропозицію підкомітету, вказавши на негативні, на його думку, положення Програми, які не відповідають задекларованим цілям.

Ю.Ключковський зауважив, що до Комітету надходить для розгляду багато законопроектів та інших документів, які в більшості своїх положень не мають безпосереднього відношення до його предмету відання. В тому числі й подана Програма. Тому доцільно було б народним депутатам України остаточно визначитися щодо проекту Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” (реєстр.№1360) вже в залі пленарних засідань парламенту.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати головному Комітету під час розгляду Програми діяльності Кабінету Міністрів України рекомендувати Верховній Раді України відповідно до п.11 частини першої статті 85 Конституції України розглянути та прийняти рішення щодо схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України, прийнявши проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” (реєстр.№1360 від 23.12.2008р.), поданий Кабінетом Міністрів України за основу та в цілому.

2. Направити це рішення до Комітету з питань економічної політики, визначеного головним з підготовки до розгляду даного проекту Постанови.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 7 народних депутатів України, Проти” – 2 народних депутати України (С.Гордієнко, О.Черноморов).

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника голови Комітету О.Черноморова про проект Закону про облік та технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації (реєстр.№2788, н.д. О.Омельченко, О.Черноморов).

Доповідач повідомив присутніх, що зазначений законопроект внесено з метою сприяння органам місцевого самоврядування в реалізації їх повноважень, нормативного забезпечення діяльності з управління господарським комплексом та регулювання його функціонування, створення належних умов розвитку житлово-комунальної сфери, інвестиційної активності, забезпечення належного контролю за утримання та експлуатацією об’єктів нерухомого майна. При цьому ініціатива зорієнтована на забезпечення зручного, оперативного і недорогого обслуговування населення, підприємств, установ та організацій з надання облікових, інвентаризаційних та інформаційних послуг в одній установі.

Норми законопроекту стосуються організації та впорядкування діяльності органів місцевого самоврядування та утворених ними суб’єктів господарювання у сфері обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації і розкривають, конкретизують та уточнюють відповідні повноваження, надані органам місцевого самоврядування Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Тому підкомітет запропонував проект висновку Комітету, в якому вважається за доцільне запропонувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Л.Х.Черненко.

Л.Черненко висловив підтримку авторам законопроекту – народним депутатам України О.Омельченку та О.Черноморову зі сторони бюро технічної інвентаризації, представлених в Асоціації, за їх ініціативу врегулювати одне з найважливіших питань сфери майнових відносин.

Ю.Ключковський запропонував звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням надати можливість оголосити позицію Комітету поряд із співдоповіддю головного Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України, оскільки, даний законопроект тісно переплітається з питаннями, які належать до предмету відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

УХВАЛИЛИ:  

1. Вважати за доцільне запропонувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про облік та технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації (реєстр. №2788 від 17.09.2008 р.), поданий народними депутатами України О.Омельченком та О.Черноморовим, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. З огляду на зміст законопроекту, його тісний зв’язок з предметом відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, доручити Голові Комітету О.Омельченку звернутися до Голови Верховної Ради України В.Литвина  з проханням надати можливість оголосити позицію Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування поряд із співдоповіддю головного Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України та доручити Заступнику Голови Комітету О.Черноморову представити позицію Комітету під час розгляду цього питання.

3. У разі прийняття законопроекту за основу, рекомендувати Верховній Раді України доручити головному Комітету доопрацювати та підготувати законопроект до другого читання за участі Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, представників провідних асоціацій органів місцевого самоврядування.

4. Направити це рішення до Комітету з питань економічної політики, визначеного головним з опрацювання та підготовки даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: повідомлення секретаря Комітету С.Гордієнка про інформацію, що надійшла з регіонів України стосовно показників оплати праці виконавчих апаратів обласних та районних рад в порівнянні з апаратами місцевих державних адміністрацій.

Доповідач нагадав, що відповідне доручення щодо збору такої інформації було дано Комітетом Управлінню по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України. За результатами збору Управління підготувало службову записку, яка містить аналіз наданих органами місцевого самоврядування цифрових показників.

Секретар Комітету вніс пропозицію взяти до відома інформацію, що надійшла з регіонів України стосовно показників оплати праці виконавчих апаратів обласних та районних рад в порівнянні з апаратами місцевих державних адміністрацій.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Пропозицію підтримано.

 

9.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про звернення Львівської обласної ради до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо заснування спеціальної державної нагороди України – орден Степана Бандери “Золотий хрест заслуги перед українською нацією”.

Доповідач поінформував присутніх про те, що за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина до Комітету для розгляду направлено звернення Львівської обласної ради до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо заснування спеціальної державної нагороди України – орден Степана Бандери “Золотий хрест заслуги перед українською нацією”.

Члени Комітету взяли інформацію до відома та внесли пропозицію повернутися до розгляду даного питання у разі, якщо буде зареєстровано відповідну законодавчу ініціативу.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

     Секретар Комітету              ________________      С.ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

08.04.2009 року

1.1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо питань первинного формування реєстру) (реєстр.№3145, н.д. О.Лукаш).

         1.2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр.№3469, н.д. Ю.Ключковський).

        2. Про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо запровадження почесного звання “Заслужений працівник цивільного захисту”) (реєстр.№2103, н.д. С.Василенко, на заміну раніше поданого).

3. Питання адміністративно-територіального устрою: 

3.1. Про  встановлення меж міста Приморськ Приморського району Запорізької області.

3.2. Про перейменування села Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області.

3.3. Про відновлення селу Івана Франка Дрогобицького району Львівської області колишнього найменування.

3.4. Про  присвоєння найменування населеному пункту Свердловської міської ради Луганської області.

4. Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо тимчасово виконуючих обов'язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр.№3678, н.д. Л.Бірюк).

5. Про призначення позачергових місцевих виборів.

        6. Про проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” (реєстр.№1360, КМУ, Ю.Тимошенко, на заміну раніше поданого).

       7. Про проект Закону про облік та технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації (реєстр.№2788, н.д. О.Омельченко, О.Черноморов).

8. Про інформацію, яка надійшла з регіонів України стосовно показників оплати праці виконавчих апаратів обласних та районних рад в порівнянні з апаратами місцевих державних адміністрацій.

9. Про звернення Львівської обласної ради до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо заснування спеціальної державної нагороди України – орден Степана Бандери “Золотий хрест заслуги перед українською нацією”.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23